Het combineren van wijn en spijs kan nog een behoorlijke opgave zijn. Het is niet zo simpel als wit bij vis en rood bij vlees. Sterker nog, soms werkt het zelfs beter andersom. Denk bijvoorbeeld aan witvis in tomatensaus waar een rode Chianti van Sangiovese goed bij past, of een stuk kalkoen met een Chardonnay.

Gamechangers

Wat vaak het belangrijkste is, zijn de overige ingrediënten die gebruikt worden in het gerecht. Zo zijn er bepaalde gamechangers die alles op z’n kop kunnen zetten. Voor het gemak zetten we daarom enkele gamechangers op een rij.

Citroen

Citroen is zo’n gamechanger die alle aandacht naar zich toetrekt. De zuren zijn zo hoog dat veel wijnen het afleggen. Of het nu wit of rood is wat je erbij serveert, de wijn moet ook goed in z’n zuren zitten.

Chilipeper

Bij chilipeper is het vooral het branderige gevoel dat ervoor zorgt dat onze gewaarwording van smaak verandert. Rode wijn is in combinatie met chilipeper niet handig. Het zorgt er namelijk ook voor dat we de tannines in de wijn beter waarnemen. Een fruitige witte wijn, een rosé of een wijn met een zoete ondertoon werkt dan beter. Mousserende wijn werkt ook goed als blusmiddel.

Dille

De aroma’s van dille werken als een stoorzender voor veel wijnen. De prominente smaak past het beste bij geurige en wat kruidige wijnen. Denk bijvoorbeeld aan een Sauvignon Blanc met houtrijping of een Verdicchio of Vermentino.