Steeds meer mensen rijden een elektrische fiets. Van de totale hoeveelheid fietsen die jaarlijks in Nederland worden verkocht, is een kwart een elektrische fiets. Een enorme toename in verhouding met enkele jaren terug. Opvallend is ook dat voorheen de e-bike vooral werd beschouwd als hulpmiddel voor senioren. Een elektrische fiets met middenmotor kopen? Dat deed je alleen als een gewone fiets te zwaar voor je was. Inmiddels rijdt zowel jong als oud op de elektrische fiets. Hierbij wordt deze met name ingezet ter vervanging van de auto. Op die manier wordt de CO2-uitstoot in ons land verminderd en kunnen er in korte tijd (en met minder aanslag op het lichaam) langere afstanden worden gereden. Dat maakt fietsen naar het werk bijvoorbeeld een stuk aantrekkelijker.

Overweeg jij ook om een elektrische fiets te kopen? Maar heb je geen idee waar je op moet letten? Met de volgende 3 tips vind jij eenvoudig de fiets die bij jou past. Een elektrische fiets is immers een flinke investering en dan wil je uiteraard wel de juiste keuze maken.

1.    Oriënteer je online

Het aanbod van elektrische fietsen groeit gestaag verder. Hoe groter de vraag, hoe groter ook het aanbod lijkt te worden. Dat heeft natuurlijk veel voordelen. Door het enorme aanbod is er immers altijd wel een fiets die aan jouw wensen voldoet. Bovendien zijn e-bikes tegenwoordig in vrijwel alle prijscategorieën verkrijgbaar. Hierdoor hoef je de elektrische fiets niet meer te laten als je een klein budget hebt. Want ook voor jou zal er een geschikte fiets zijn. Natuurlijk is het wel belangrijk om meer kennis te vergaren over het huidige aanbod. Daar komt de digitale wereld natuurlijk enorm bij van pas.

Online kun je je eenvoudig oriënteren in de wereld van elektrische fietsen. Je kunt zelfs een online afspraak fietsenwinkel maken. Hierbij kan je al je vragen stellen en ontvang je duidelijke antwoorden, waarop je vervolgens je uiteindelijke beslissing kunt baseren.

2.    Stel een wensenlijstje op

Voordat je het aanbod goed met elkaar kunt vergelijken, moet je natuurlijk eerst weten waar jouw toekomstige e-bike straks aan moet voldoen. Stel daarom eerst een wensenlijstje op. Bedenk bijvoorbeeld hoeveel vermogen de motor moet hebben. Het vermogen vertelt iets over de hoeveelheid trapondersteuning die nodig is. Wanneer jij enkel wat lichte ondersteuning verlangt, dan heb je dus minder vermogen nodig dan iemand die zelf fysiek niet in staat is om voldoende kracht uit te oefenen. Ook kan je bijvoorbeeld rekening houden met de duur van de accu zonder opladen. Op die manier kun je uitrekenen of je het bijvoorbeeld haalt om van en naar het werk te rijden zonder dat je op kunt laden.

3.    Onderzoek de testresultaten

Ieder jaar verschijnen er weer nieuwe testen waarbij het grote aanbod e-bikes met elkaar vergeleken wordt. Wat is de beste e bike van 2021? Daar kan je via deze testjes gemakkelijk achter komen. Bovendien vertellen ze in de testresultaten ook wat de voor- en nadelen van de top 10 fietsen zijn. Hierdoor is het voor jou een stuk gemakkelijker om een paar fietsen af te strepen, omdat ze simpelweg niet voldoen aan het wensenlijstje.